DADES DINTERÈS DE LES OPOSICONS

DADES D'INTERÈS DE LES OPOSICIONS

1.- PARTS DE L’OPOSICIÓ

6. Sistema de selecció
6.1.1 Inici del procediment selectiu

El procediment selectiu s'ha d'iniciar a partir de la segona quinzena del mes de maig de 2017. La data d'inici s'ha de fer pública per resolució de la Direcció General de Professorat i Personal de Centres Públics amb una antelació mínima de dos mesos al començament de les proves.
El procediment selectiu comença el dia en què es realitza, amb caràcter previ, la prova d'acreditació del coneixement de la llengua castellana pels aspirants que no posseeixin la nacionalitat espanyola i la prova de coneixements de les dues llengües oficials a Catalunya. L'endemà de la realització de les proves de llengües, al matí, es realitza l'acte de presentació davant els tribunals i a continuació s'inicia la fase d'oposició.
Els tribunals amb aspirants dels procediments d'ingrés lliure i de reserva per a aspirants amb discapacitat inicien la fase d'oposició a continuació de l'acte de presentació, amb la realització en una única sessió de les parts A i B de la primera prova.
Quan es disposi que la prova pràctica (part A) no sigui escrita, els aspirants han de realitzar primer la part B de la primera prova i a continuació, en una altra sessió que pot ser en el mateix dia, s'iniciarà la prova pràctica.
Els aspirants d'ingrés lliure i de reserva per a aspirants amb discapacitat han de lliurar un exemplar de la programació didàctica al tribunal en l'acte de presentació. 
El procediment selectiu finalitza durant el mes de juny de 2017 llevat que, per circumstàncies excepcionals.

6.1.2 Citació dels aspirants

Els aspirants convocats han de presentar-se davant el tribunal en la data i l'hora que s'indiqui a la citació, amb el document nacional d'identitat, , o el document oficial d'acreditació d'identitat en l'Estat d'origen.
Una vegada començat el procediment selectiu, no és obligatòria la publicació al DOGC dels anuncis successius de la celebració de la resta del procediment esmentat. El tribunal fa públics aquests anuncis i citacions en el local on s'estigui celebrant el procediment selectiu i a través de la pàgina d'Internet: ensenyament.gencat.cat / Professors / Oposicions / Ingrés i accés a cossos docents, com a mínim, amb catorze hores d'antelació a l'inici de l'actuació dels aspirants.

6.1.3 Desenvolupament i procediment.
6.3.3 Exempts de la prova oral i escrita de llengua catalana.

Queden exempts de la realització de la part oral i escrita de llengua catalana els aspirants que acreditin el coneixement oral i escrit de la llengua catalana de nivell equivalent o superior al certificat de suficiència de català (C1), En aquest sentit, els aspirants que en convocatòries realitzades a Catalunya, entre els anys 1991 i 2011, ja van ser exempts de llengua catalana o aptes de la prova de coneixements de les dues llengües oficials a Catalunya no cal que acreditin el requisit d'exempció, ja que aquesta informació consta al registre informàtic de personal docent del Departament d'Ensenyament.
Només han de presentar una fotocòpia compulsada del document acreditatiu que els permeti l'exempció de la part oral i escrita de llengua catalana els aspirants dels què aquesta informació no consti en el registre informàtic de personal docent del Departament d'Ensenyament. La presentació d'aquests documents s'ha de fer dins del termini de presentació de sol•licituds o dins del termini de reclamacions contra la llista provisional d'admesos i exclosos, i ha d'adreçar-se a l'àrea territorial on s'ha demanat realitzar les proves.

6.3.4 Exempts de la prova oral i escrita de la llengua castellana.

Queden exempts de la realització de la prova oral i escrita de la llengua castellana els aspirants que puguin acreditar alguna de les següents titulacions expedides a l'Estat espanyol: una titulació universitària; el títol de batxillerat; el títol de tècnic especialista (FP2) o tècnic superior. 
En aquest sentit, els aspirants que en convocatòries realitzades a Catalunya, entre els anys 1991 i 2011, ja van ser exempts de llengua castellana o aptes de la prova de coneixements de les dues llengües oficials a Catalunya no cal que acreditin el requisit d'exempció ja que aquesta informació consta al registre informàtic de personal docent del Departament d'Ensenyament.

6.4.1 Proves de la fase d'oposició.

La fase d'oposició consta de dues proves eliminatòries. La seva superació permet a l'aspirant passar a la fase de concurs.

6.4.1.1 Primera prova

Té per objecte la demostració dels coneixements específics de l'especialitat a la que s'opta i consta de dues parts que són valorades de manera conjunta.

Part A) de la primera prova: prova pràctica
En totes les especialitats s'ha de realitzar una prova pràctica que permeti comprovar que els aspirants posseeixen la formació científica i el domini de les habilitats instrumentals o tècniques corresponents a l'especialitat a que s'opta.
El temps que es disposa per a la seva realització és, com a màxim, de tres hores, excepte que per la naturalesa de la prova s'estableixi una durada diferent.

Per a la realització de la prova pràctica l'aspirant ha de dur els estris o elements indicats prèviament al tauler d'anuncis.
Part B) de la primera prova: desenvolupament d'un tema.
Consisteix en el desenvolupament per escrit d'un tema triat per l'aspirant d'entre un nombre de temes trets a l'atzar pel tribunal dels corresponents al temari de l'especialitat, tenint en compte els criteris següents:

a) En les especialitats que tinguin un nombre no superior a 25 temes, s'ha de triar d'entre dos temes.
b) En les especialitats que tinguin un nombre superior a 25 temes i inferior a 51 temes, s'ha de triar d'entre tres temes.
c) En aquelles especialitats que tinguin un nombre superior a 50 temes, s'ha de triar d'entre quatre temes.
El temps que es disposa per a la seva realització és de dues hores,
Tant en la part A) com en la B) de la primera prova els exercicis han de ser llegits pels propis tribunals 

6.4.1.2 Segona prova

Consisteix en la presentació d'una programació didàctica i en la preparació i exposició oral d'una unitat didàctica.

 Part A) de la segona prova: programació didàctica

Presentació d'una programació didàctica que ha d'incloure la planificació del currículum d'un crèdit o mòdul professional relacionat amb l'especialitat per a la qual es participa, en la qual s'han d'especificar, almenys, els objectius, les competències, les capacitats o els resultats d'aprenentatge que es desenvolupen, els criteris d'avaluació, els continguts, la metodologia, les connexions amb altres crèdits o mòduls professionals relacionats i la distribució temporal, així com l'atenció a la diversitat, si s'escau. Aquesta programació es correspon amb un curs escolar d'un dels nivells o etapes educatives en què el professorat de l'especialitat tingui atribuïda competència docent 
En el cas d'especialitats de professors d'ensenyament secundari de formació professional i de professors tècnics de formació professional, la programació pot estar referida a títols LOGSE o LOE vigents.
Els aspirants han de lliurar l'esmentada programació al tribunal en l'acte de presentació. En el moment de la defensa, l'aspirant pot utilitzar un exemplar de la programació aportat per ell mateix i un guió que no excedeixi d'un foli.
Si l'aspirant no presenta aquesta programació s'entén que renuncia a continuar en el procés selectiu i perd tots els drets que a partir d'aquest moment se'n puguin derivar.

La presentació i defensa de la programació es realitza en sessió pública.
Part B) de la segona prova: unitat didàctica

La preparació i exposició oral, davant el tribunal, d'una unitat didàctica, pot estar relacionada amb la programació presentada per l'aspirant o elaborada a partir del temari oficial de la especialitat. En el primer cas l'aspirant ha de triar la unitat didàctica d'entre tres extretes a l'atzar per ell mateix, de la seva pròpia programació. En el segon cas l'aspirant ha de triar la unitat didàctica d'un tema d'entre tres extrets a l'atzar per ell mateix, del temari oficial de l'especialitat.
Als efectes d'aquesta convocatòria, poden considerar-se com a unitats didàctiques les seqüències o parts en què es pot dividir i concretar la programació d'un crèdit. En el cas de programacions de cicles formatius LOE, la programació d'una unitat didàctica fa referència a la programació d'activitats d'ensenyament-aprenentatge.
En l'exposició de la unitat didàctica s'han de concretar, almenys, els objectius d'aprenentatge, les competències o capacitats que es desenvolupen, els continguts, les activitats d'ensenyament i d'aprenentatge i els aspectes organitzatius i metodològics bàsics, l'avaluació, la temporització i les connexions amb altres crèdits o mòduls professionals relacionats, així com l'atenció a la diversitat, 
En el cas que la programació estigui referida a un cicle formatiu LOE, la preparació i exposició oral, davant el tribunal, d'una activitat d'ensenyament-aprenentatge, estarà relacionada amb la programació presentada per l'aspirant. L'aspirant triarà una activitat d'ensenyament-aprenentatge, entre tres extretes a l'atzar per ell mateix, de la seva pròpia programació.
En l'exposició de l'activitat d'ensenyament-aprenentatge s'han de concretar, almenys, els resultats d'aprenentatge, els criteris d'avaluació i els continguts que es desenvolupen. També cal definir els aspectes organitzatius i metodològics bàsics, i l'avaluació prevista. L'aspirant disposa d'una hora per a la preparació de l'exposició de la unitat didàctica, durant la qual pot consultar el material auxiliar que cregui oportú, sense possibilitat de connexió amb l'exterior.
Per a l'exposició de la unitat didàctica, l'aspirant pot utilitzar el material auxiliar que consideri oportú, així com un guió que no pot excedir d'un foli i que s'ha de lliurar al tribunal en el moment de finalitzar l'exposició.
El material auxiliar que utilitzi l'aspirant l'ha d'aportar ell mateix el dia que faci l'exposició de la unitat didàctica.
L'exposició de la unitat didàctica es realitza en sessió pública.
En el global d'aquesta segona prova l'aspirant disposa d'un període màxim de 45 minuts per a la defensa oral de la programació, l'exposició de la unitat didàctica i posterior debat davant el tribunal, amb la següent distribució màxima del temps disponible: 20 minuts per a la defensa oral de la programació; 20 minuts per a l'exposició oral de la unitat didàctica, si escau, i 5 minuts per al debat davant el tribunal, en el qual aquest pot plantejar preguntes o qüestions al candidat en relació amb el contingut de la seva intervenció i la contextualització en situacions concretes d'aula o de contingut pràctic.


2.- Criteris per a l'elaboració i presentació de la programació didàctica i per a la preparació i exposició oral de la unitat didàctica.

A) Programació didàctica.

La programació didàctica ha de fer referència al currículum vigent a Catalunya d'un crèdit o mòdul professional relacionats amb l'especialitat per a la qual es participa, i ha de contenir, almenys, els objectius, les competències o capacitats, o resultats d'aprenentatge que es desenvolupen, els continguts, els criteris d'avaluació, la metodologia, incloent-hi l'ús pertinent de les tecnologies de la informació i de la comunicació, les connexions amb altres crèdits o mòduls professionals relacionats i la distribució temporal, així com les estratègies per a l'atenció a la diversitat de necessitats educatives de l'alumnat o a la diversitat de l'alumnat de cicle de formació professional si s'escau, referides a la programació que es presenta.
La programació inclou el desenvolupament d'un esquema de cada una de les unitats didàctiques corresponents a un curs escolar, que com a mínim n'han de ser 6.
En el cas d'una programació referida als cicles formatius de formació professional LOE, ha d'incloure el desenvolupament d'un esquema d'un mínim de 6 activitats d'ensenyament-aprenentatge d'una o diverses Unitats Formatives (UF) del Mòdul Professional seleccionat per fer la programació.
La programació didàctica, que ha de tenir caràcter personal, ha de ser elaborada de forma individual per l'aspirant i tenir una extensió màxima de 60 fulls, sense comptabilitzar en aquesta xifra els annexos, en format DIN-A4, escrits per una sola cara, d'un interlineat d'1,5 o 2 espais, i amb un cos de lletra de 12 punts, sense comprimir. Ha de tenir una portada amb les dades d'identificació de l'aspirant i el cos i l'especialitat pels quals es presenta i incloure-hi un índex en què es relacioni la seqüència numerada de les unitats didàctiques o les activitats d'ensenyament-aprenentatge de què consta.
S'entén per annexos tant el material didàctic proposat en les unitats didàctiques o les activitats d'ensenyament-aprenentatge, com les proves o instruments d'avaluació, els instruments organitzatius o qualsevol altra documentació que no formi part del cos principal de la programació. En el cas d'utilitzar taules, el cos de la lletra podrà reduir-se a 9 punts, sense comprimir.
El referent temporal de les unitats didàctiques o les activitats d'ensenyament-aprenentatge es pot dur a terme de forma continuada en el temps o en diferents moments del curs.
Especialitats del cos de professors d'ensenyament secundari.
La programació didàctica ha de fer referència al currículum d'un crèdit o mòdul professional relacionat amb l'especialitat docent per a la qual es participa segons el currículum vigent a Catalunya de la formació professional.
Especialitats pròpies de la formació professional.
La programació didàctica ha de fer referència al currículum d'un crèdit o mòdul professional d'un cicle formatiu de formació professional vigent, o d'una matèria relacionada amb l'especialitat docent per la qual es participa.
A1. Formació professional específica (LOGSE)

La programació didàctica d'un crèdit d'un cicle formatiu de formació professional LOGSE vigent ha de contenir, almenys:
- Una justificació del crèdit en relació al currículum del cicle formatiu on està ubicat i al perfil professional del títol.
- El conjunt d'unitats didàctiques en què s'organitza el crèdit, fent-hi constar la durada de cadascuna i la seqüència d'impartició.
- Les estratègies metodològiques que s'hauran d'aplicar en el desenvolupament del crèdit.
- Els criteris i instruments d'avaluació que s'hauran d'emprar.
- Les activitats formatives del crèdit que es proposen desenvolupar en el crèdit de Formació en centres de treball.
De cada unitat didàctica s'han d'especificar:
- Els objectius terminals del crèdit, convenientment contextualitzats en la unitat didàctica.
- Els continguts que s'hi desenvoluparan, convenientment contextualitzats en la unitat didàctica.
- L'enunciat dels diversos nuclis d'activitat en que s'agruparà el conjunt d'activitats d'ensenyament-aprenentatge.
- La relació i un enunciat descriptiu de cada una de les activitats d'ensenyament-aprenentatge.
- Els recursos i els espais docents necessaris.
- Les activitats i els criteris d'avaluació.

A2. Formació professional inicial (LOE)

La programació d'un mòdul professional d'un cicle formatiu de formació professional LOE vigent ha de contenir, almenys:
- Una justificació del mòdul professional en relació al currículum del cicle formatiu on està ubicat i al perfil professional del títol.
- Unitats Formatives (UF), fent-hi constar la durada de cadascuna i la seqüència d'impartició.
- Els criteris seguits per a l'assignació de les hores de lliure disposició, si és el cas.
- Els recursos i els espais docents necessaris.
- Les estratègies metodològiques i d'organització del mòdul professional.
- Els criteris de qualificació del mòdul professional a partir de les qualificacions de les Unitats Formatives (UF).
- Les activitats formatives relacionades que es proposen desenvolupar en el mòdul professional de Formació en centres de treball.

De cadascuna de les Unitats Formatives (UF) que continguin les activitats d'ensenyament-aprenentatge que es desenvolupin s'ha d'especificar:
- Els resultats d'aprenentatge, criteris d'avaluació i continguts convenientment contextualitzats.
- L'enunciat de les activitats d'ensenyament-aprenentatge i la seva relació amb els resultats d'aprenentatge, criteris d'avaluació i continguts.
- L'enunciat dels nuclis formatius en què s'agrupen les activitats d'ensenyament-aprenentatge, si escau.
- L'avaluació i qualificació de les Unitats Formatives (UF) seleccionades a partir de les qualificacions dels resultats d'aprenentatge.

De cada una de les activitats d'ensenyament-aprenentatge que es desenvolupin s'ha d'especificar:
- El nom i la durada prevista.
- La descripció seqüenciada de les tasques que cal fer en cada activitat.
- Les activitats d'avaluació, si és el cas.
- Els resultats d'aprenentatge als quals va dirigida l'activitat.
- Els continguts.

B) Unitat didàctica.
Als efectes d'aquesta convocatòria, poden considerar-se com a unitats didàctiques les seqüències o parts en què es pot dividir i concretar la programació d'un crèdit o mòdul professional.
En el cas de programacions de cicles formatius LOE s'han de desenvolupar les activitats d'ensenyament aprenentatge d'una o diverses Unitats Formatives (UF), en que s'estructuri el mòdul professional.
Els aspirants han de concretar la unitat didàctica desenvolupant, almenys, els objectius d'aprenentatge que es pretenen assolir, les competències o capacitats que es desenvolupen, els continguts, la descripció de les activitats d'ensenyament i d'aprenentatge, la selecció i l'ús dels recursos didàctics, la gestió de l'alumnat, del temps i de l'espai i altres aspectes organitzatius i metodològics, els criteris, procediments i instruments d'avaluació corresponents i les connexions amb altres unitats o àrees relacionades, així com les possibles mesures d'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives específiques. Es presta especial atenció a la coherència de tots els elements de la unitat didàctica amb les activitats d'ensenyament i d'aprenentatge programades.
Especialitats pròpies de la formació professional.

B1. Formació professional específica (LOGSE)
Criteris per a l'elaboració i exposició oral d'una unitat didàctica:
Tenint en compte que en la formació professional poden existir unitats didàctiques de durada i extensió molt variable en funció del crèdit, l'aspirant pot optar per elaborar la programació de tota una unitat didàctica o bé per programar només una part d'aquesta que ha d'incloure un o més nuclis d'activitat.
Els aspirants, han de concretar la unitat didàctica desenvolupant les activitats d'ensenyament-aprenentatge previstes en almenys un dels nuclis d'activitat descrits en la programació.
La programació ha d'especificar per a cadascuna de les activitats d'ensenyament-aprenentatge del nucli d'activitats:
- La ubicació de l'activitat en la unitat didàctica.
- La descripció de l'activitat i els objectius que l'alumnat ha d'assolir.
- Els organitzadors previs: coneixements o capacitats prèvies que ha de tenir l'alumnat per el desenvolupament de l'activitat.
- Els continguts que s'hi desenvolupen.
- La seqüència de desenvolupament de l'activitat.
- El recursos necessaris.
- Els criteris i instruments d'avaluació.
- El temps previst de realització.

B2. Formació professional inicial (LOE)
Criteris per a l'elaboració i exposició oral d'una activitat d'ensenyament-aprenentatge:
Els aspirants han de concretar per a cadascuna de les activitats d'ensenyament-aprenentatge:
- La descripció de l'activitat i justificació en relació al perfil professional del cicle formatiu.
- El nom i la durada prevista.
- La ubicació de l'activitat ensenyament-aprenentatge en la Unitat Formativa (UF).
- La relació amb els resultats d'aprenentatge i els criteris d'avaluació.
- Els continguts que es desenvolupen, convenientment contextualitzats.
- La seqüència de desenvolupament de l'activitat.
- El recursos necessaris.
- Les activitats d'avaluació i els instruments d'avaluació, si és el cas.


Ens trobaràs a Barcelona i Artés

Share by: